Byvandring: Fra Sankt Gertrud til Kongens Vingård med Hanne Fabricius

// Byvandring: Fra Sankt Gertrud til Kongens Vingård

Fra Sankt Gertrud til Kongens Vingård (byvandring)

I middelalderen hed hele området fra Kultorvet til Gothersgade Rosengården. Her lå Nørreport for enden af Nørregade ved siden af Skidentorv (Nørretorv) og længere nede Skidenstræde (Krystalgade). Her lå Skt. Gertruds hospital, kapel og kirkegård men IKKE Sankt Gertruds Kloster, for et sådant har aldrig eksisteret noget steder eller til nogen tider i verdenshistorien.

Vi går henover Kultorvet og gennem sankt Gertruds Stræde, Åbenrå og Vognmagergade til det forsvundne Brøndstrædekvarteret med værtshusene  og de lette damer. Ved Gammel Mønt hører vi om kvindeklostret Sankt. Klare (Clare) Kloster, der blev nedlagt under Reformationen. Nogle af bygningerne blev genbrugt som Kongelig Mønt, menskirken blev benyttet af byens tyske menighed. I 1585 flyttede tyskerne hen i den nedlagte Sankt Peder sognekirke, og Sankt Klare klosterkirke blev kanonstøberi (gjethus) frem til 1610, hvor Christian  4. havde opført et nyt gjethus i Pilestræde. Hvis porten ikke er lukket, går vi ind i den store baggård i Pilestræde, hvor der efter sigende stadig er rester af Christian den 4. gjethus. Vi slutter foran Skt. Nikolaj Kirke, hvor vi hører om Kong Hans´ Vingård.

Mødested:
Nørreport ud for Fiolstræde
Varighed:
1½ time.
Tekster & fotos:
copyright Hanne Fabricius
Læs mere: http://tyra.dk/byvandringer-%20Kobenhavn.htm

Find flere byvandringer på min hjemmeside: www.tyra.dk

Bestil turen nu

// Kom i kontakt med os

Har du spørgsmål til historiskebyture.dk kan du altid skrive til os på janssen.cph@gmail.com. Vi hører også meget gerne om forslag til nye byture og lignende.