Byvandring: Fra Vandkunsten til Roskildebispens gård i Nørregade med Hanne Fabricius

// Byvandring: Fra Vandkunsten til Roskildebispens gård i Nørregade

 Fra Vandkunsten til Roskildebispens gård i Nørregade (byvandring)

Vi mødes på Vandkunsten, der indtil 1668 var "kanten" af havnen. I middelalderen og renæssancen lå her gennem tiden vandmøller, en vandkunst, vindmøller, Farveriet og et glasværk. Først i 1673 havde man fyldt området op, hvorefter Vandkunsten opstod som det torv, der er i dag.

Turen fortsætter gennem Magstræde, der er opkaldt efter byens vestre mag (offentlige lokum), og Snaregade til Nybrogade 4, hvor byens ældste værtshustavle med "Hans Blasen i pæretræet" hænger. Her hører vi om byens frygtelige brand i 1728, der nærmest ryddede hele København.

Vi går videre til Badstuestræde, hvor Strandbadstuen lå, og hører om, hvorfor man holdt op med at tage bad i 1509, gennem Jorcks Passage til Universitets gård i Nørregade med dens blanding af middelalder og nyere tids bygninger. Området var oprindelig den magtfulder Roskildebiskops residens fra 1416 til 1536. Bemærk: porten ind til gården lukkes om aften og i weekenderne.

Mødested: Vandkunsten ved springvandet

Varighed: 1½ time.
Tekster & fotos:
copyright Hanne Fabricius
Læs mere: http://tyra.dk/byvandringer-%20Kobenhavn.htm

Find flere byvandringer på min hjemmeside: www.tyra.dk

Bestil turen nu

// Kom i kontakt med os

Har du spørgsmål til historiskebyture.dk kan du altid skrive til os på janssen.cph@gmail.com. Vi hører også meget gerne om forslag til nye byture og lignende.